Gloednieuwe Think Pink Guide-app versterkt conversatie tussen borstkankerpatiënt en arts

BRUSSEL, 9 oktober 2019 – Hoe kunnen we lotgenoten versterken in hun gesprekken met zorgverleners, en hoe verrijken we het gesprek tussen arts en lotgenoot? Met die gedachte in het achterhoofd ontwikkelde de nationale borstkankercampagne Think Pink een gloednieuwe app: de Think Pink Guide. Daarin kunnen lotgenoten gestructureerd vragen bijhouden voor afspraken met zorgverleners, van oncoloog en chirurg tot borstverpleegkundige, kinesist en oncopsycholoog. De Think Pink Guide-app is beschikbaar in het Nederlands en Frans en werd vandaag voorgesteld in de Brusselse Europa Ziekenhuizen.

“Het idee voor de Think Pink Guide ontstond uit gesprekken met zorgverleners én lotgenoten”, vertelt Think Pink-voorzitter Heidi Vansevenant. “Als lotgenoot weet ik zelf hoe belangrijk het is om alle vragen die in je opkomen goed bij te houden. Zo heb je na een consultatie niet het gevoel dat je onbeantwoorde vragen hebt. Maar een apart schriftje of de notities in je gsm zijn niet altijd handig. Artsen en borstverpleegkundigen aan de andere kant gaven aan dat ook zij een tool misten om hun patiënten info en schema’s op een gestructureerde manier te delen. De Think Pink Guide-app is een oplossing voor beide problemen, die bovendien het gesprek tussen zorgverlener en lotgenoot versterkt.”

Gestructureerde gids doorheen afspraken

In de app maak je makkelijk een afspraak aan met je zorgverlener. Aan die afspraak kun je vragen koppelen: je eigen, specifieke vragen, maar ook geprogrammeerde vragen die overzichtelijk per thema geordend zijn. “Zo denk je aan vragen waaraan je anders niet meteen zou denken”, legt Heidi Vansevenant uit. “Waarom krijg ik een bepaalde behandeling? Welke nevenwerkingen kan ik verwachten? Welke gevolgen heeft dit op langere termijn? Mag ik opnieuw sporten? Hoe meer gerichte info je als lotgenoot vraagt en krijgt over jouw situatie, hoe meer je een stem kunt hebben in je behandelingsproces. En daarvoor zijn ook zorgverleners vragende partij: shared decision making is belangrijk voor zowel zorgverlener als patiënt.”

Tijdens de consultatie kun je de vragen overlopen, afvinken en waar nodig een antwoord ingeven. Bovendien kun je ook foto’s nemen van schema’s die bijvoorbeeld de chirurg, oncoloog of borstverpleegkundige tekent, en bewaren in de app. “Met de Think Pink Guide-app heb je een middel in handen om jouw specifieke informatie gestructureerd te bewaren”, onderstreept Heidi Vansevenant.

Voor lotgenoten die minder vertrouwd zijn met een smartphone heeft de Think Pink Guide-app ook een papieren gidsboekje als tegenhanger. Het principe is hetzelfde, maar naast ruimte voor afspraken en vragen is er ook telkens een vak voorzien waarin zorgverleners een schema kunnen tekenen.

Prioritair in de strijd tegen borstkanker: patient empowerment

In 2018 organiseerde Think Pink als nationale borstkankercampagne voor het eerst een rondetafelgesprek met borstkankerspecialisten uit het hele land. “Tijdens die unieke meeting bepaalden we samen 10 prioriteiten in de strijd tegen borstkanker”, aldus Heidi Vansevenant. “Een van die prioriteiten was patient empowerment. En dat is net wat de Think Pink Guide-app doet: lotgenoten een geïnformeerde stem geven in de beslissingen over hun behandelingstraject.”

Informatie is al langer een van de pijlers van Think Pink. “Sinds 2016 schenken we elke lotgenoot gratis het Think Pink-boek via de borstklinieken. Dat bevat op begrijpelijke en overzichtelijke wijze volledige informatie over borstkanker, de behandelingen en mentale en fysieke gevolgen. Dat boek kreeg dit jaar een grondige update en biedt nu samen met de nagelnieuwe Think Pink Guide-app een uitgebreid en gratis informatiepakket voor lotgenoten”, besluit Heidi Vansevenant.

Je vindt de Think Pink Guide-app in de App Store en in Google Play. Het Think Pink-gidsboekje zal beschikbaar zijn via de borstklinieken, net zoals het Think Pink-boek. Voor een video van de app, klik hier.

THINK PINK vraagt aandacht voor borstkanker en financiert wetenschappelijk onderzoek dat de meest voorkomende kanker bij vrouwen bestrijdt

Think Pink heeft vier duidelijke doelstellingen: informeren, sensibiliseren, wetenschappelijk onderzoek financieren en zorg- en nazorgprojecten ondersteunen. Die doelstellingen maakt Think Pink waar via drie fondsen. Zo helpt het Geef om Haar Fonds vrouwen bij de aankoop van een pruik. Met een klein gebaar of extra steun wil het Share your Care Fonds van Think Pink het leven met of na borstkanker makkelijker maken, in en buiten borstklinieken. En het SMART Fonds van Think Pink financiert wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe methodes voor opsporing, behandeling en nazorg van borstkanker in België.

Perscontact: Joke Carlier • 0479 76 36 00 • [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.